IZUČAVANJE ŠATIBIJJE I SEDAM KIRA'ETA U BOSNI I HERCEGOVINI - Rahman, Alija (Novi Muallim, 2023)
UDK: 28-23:028](497.6)"15"(045) Cilj ovog rada je bio istražiti rukopise Šatibijje i referentne komentare na istu koji se nalaze u arhivi Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu. Rezultati istraživanja su nam ponudili odgovore na neka značajna pitanja poput: Zašto je u Bosni i Hercegovini umnogome više i češće zastupljeno izučavanje sedam mutevatir kira'eta nego li deset s jedne strane, i s druge, zašto je u odnosu na druga kira'etska djela prema kojima se kira'eti izučavaju, neuporedivo češće njihovo izučavanje preko Šatibijje? Hod kroz ovo istraživanje nas je doveo do podataka o prvom poznatom kurra hafizu u Bosni i Hercegovini. Također, ukratko smo se osvrnuli na trenutno stanje i perspektive glede izučavanja Šatibijje i kira'eta Kur'ana Časnog u Bosni i Hercegovini.