ZEMLJA JE EMANET KOJI TREBA BRIŽLJIVO ČUVATI - Arnaut, Vehid1 (Novi Muallim, 2023)
UDK: 608.1:28 Bosna i Hercegovina se susreće sa sve većim problemom neobrađene i napuštene zemlje, što uzrokuje nedostatak hrane, pad stočnog fonda, ali i otuđenost čovjeka od njegove misije „halife“– namjesnika, ka „gospodaru“ ili „posjedniku“ Zemlje i njenih blagodati. Ovim radom smo analizirali univerzalne poruke islama o potrebi obrađivanja zemlje, kulturi sijanja, međusobnom potpomaganju, kao i propisima zekata na poljoprivredne proizvode kojima se iskazuje emaptija prema socijalno ugroženim članovima društva. Proces migracije selo-grad donio je averziju prema poljoprivredi kao nekonkurentnoj i niže vrijednoj ljudskoj aktivnosti, na što treba upozoravati, jer od zemlje smo stvoreni, iz nje crpimo hranu i ona je samim tim sastavni dio svakog od nas, a u nju nam se svima valja i vratiti.