NIŽE STRUČNE DOMAĆIČKE ŠKOLE U BOSNI I HERCEGOVINI (1952-1958) - Kujović, Mina (Novi Muallim, 2023)
UDK: 37-055.2(497.6=163.43) Niže stručne domaćičke škole su bile četverogodišnje škole za školovanje ženske omladine, otvarane su 1952. i 1953. godine u brojnim bosanskohercegovačkim gradovima, a zatvarane od 1957. do 1958. godine. Tokom šestogodišnjeg rada izvele su dvije generacije svršenih učenica. Ove škole nisu dobile svoj pravni status (rang) pa tako ni svršene učenice tih škola nisu mogle steći pravo stručno zvanje, ali su, osim novih znanja i stečenih vještina iz domaćinstva, mogle raditi kao pomoćne radnice u raznim ustanovama i preduzećima.