Ličnost i naslijeđe profesora Fikreta Karčića - Svraka-Imamović, Amila (Novi Muallim, 2023)
UDK: 28-74:348.97]: 929 Karčić F. UDK: 992 Karčić F. Profesor Fikret Karčić na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu bio je svjetski renomirani naučnik komparativne pravne historije. Riječ je o vrsnom intelektualcu, čovjeku enciklopedijskog znanja, svjetski priznatom naučniku i profesoru koji je ostavio svoj trag na univerzitetima u Bosni i Hercegovini, Turskoj, Maleziji, Norveškoj te Sjedinjenim Američkim Državama. Njegov glavni akademski interes bio je izučavanje historije šerijatskog prava i islamskih institucija u Bosni i Hercegovini, reformističkih pokreta u islamu, balkanskih muslimana i komparativne pravne kulture. Djela profesora Karčića prevedena su na engleski, njemački, arapski, albanski i turski jezik. Bio je aktivani učesnik i svjedok mnogih događaja u novijoj historiji Bošnjaka i Bosne i Hercegovine. Profesor Fikret Karčić preselio je na ahiret 16. marta 2022. godine.