Angažman profesora Fikreta Karčića na reformi nastavnih planova i programa na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu 2002-2003. godine - Alibašić, Ahmet (Novi Muallim, 2023)
UDK: 378.6(497.6 Sarajevo)“2002/2003“:28 Karčić F. Nastavni planovi Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu evoluirali su od prvog koncepta studija iz ranih sedamdesetih godina 20. stoljeća do danas. Jedna od važnijih reformi na tom evolutivnom putu bila je ona iz 2002-2004. koju je izradila Komisija za reformu nastavno-naučnog programa pod predsjedavanjem profesora Fikreta Karčića (1955-2022). Ova reforma omogućila je tranziciju s predbolonjskog na bolonjski način studiranja uvodeći jednosemestralne predmete, vodeći pri tome računa o uravnoteženoj raspodjeli predmeta po katedrama i nivoima (zajednički - obavezni, stručni i izborni predmeti) te o opterećenju studenata. Tako reformirani nastavni planovi zadržali su osobine autentičnosti, otvorenosti, integrativnog pristupa i reformatorskog kursa, što su bile karakteristike i prethodnih planova.