GAZI-BEG ČENGIĆ MEDRESA U VIŠEGRADU (istraživačka bilješka) - Karčić, Fikret (Novi Muallim, 2022)
UDK 373.5.014.521:28](497.6 Višegrad)“1890/1940“ Ova medresa do sada nije bila predmetom studioznog razmatranja u postojećoj literaturi na bosanskom jeziku. Sačuvani arhivski dokumenti daju nam samo fragmentarne uvide u historiju ove obrazovne institucije. Osnovana je tokom perioda osmanske vladavine u Bosni i Hercegovini, od strane Gazi-bega Čengića. Iz dokumenata datiranih u periodu austrougarske vladavine u Bosni i Hercegovini saznajemo da je ova medresa imala status niže medrese, da je imala sopstveni vakuf, muderrisa i 10 do 28 polaznika medrese godišnje. Najistaknutiji predavač u ovoj medresi bio je Mustafa Hilmi Kapetanović (1869-1940), učenjak koji je svoje obrazovanje stekao u Istanbulu, i bio je vrsni poznavalac islamskog nasljednog prava. Medresa bila jako važna za obrazovanje imama i hatiba za područje istočne Bosne, tačnije područja doline Drine.