Pregled procesuiranja predmeta ratnih zločina "A" kategorije pred pravosuđem Bosne i Hercegovine - Bandžović, Sead (Novi Muallim, 2023)
UDK: 341.322.5:342.56(497.6) UDK: 28-29 Osnivanje Suda Bosne i Hercegovine 2002, a kasnije i njegovog Odjela za ratne zločine 2005, predstavljali su krupne iskorake ka procesuiranju ratnih zločina počinjenih tokom rata (1992-1995) na prostoru Bosne i Hercegovine. Do decembra 2022. pred ovim sudom je pravosnažno okončano ukupno 256 takvih predmeta. Posebnu pažnju stručne i šire javnosti privlače predmeti tzv. „A“ kategorije Pravila puta. Naime, u februaru 1996. predstavnici Srbije, Hrvatske i BiH potpisali su Rimsku izjavu o funkcionisanju Zajedničke civilne komisije o Sarajevu. U članu 5. Izjave je propisana mogućnost privođenja i optuživanja osumnjičenih za ratne zločine isključivo na osnovu optužnice ili naloga koje je prethodno pregledao Ured tužitelja Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju (MKSJ). Kontrolni mehanizam (poznatiji pod imenom Pravila puta) trajao je do 2004, kada je MKSJ u sklopu svoje Izlazne strategije ta ovlaštenja prepustio Tužilaštvu BiH. U ovom radu je ukratko predstavljen pregled procesuiranja tih predmeta, uz prateće probleme tokom tog procesa, kao i aktuelno stanje u ovoj oblasti.