Dobrota, ponos i stradanje: Bošnjaci u pripovijetkama Alije Nametka - Alić, Nedim (Novi Muallim, 2023)
UDK: 821.163.4(497.6=163.43)-32.09 U radu se interpretiraju pripovijetke Alije Nametka, jednog od najznačajnijih bošnjačkih pisaca između dva svjetska rata, na teorijskim postavkama kulturnog pamćenja, novog historicizma i kulturnog materijalizma. Njegove pripovijetke u prostornom i vremenskom smislu prikazuju Bosnu i Bošnjake u okviru različitih imperijalnih i državnih okvira tokom prve polovine 20. stoljeća, kada se suočavaju sa procesima evropeizacije, nacionalizacije, agrarne reforme, političkog i nacionalnog majoriziranja, progona i istrebljenja. Iako Nametkovo književno djelo ima izniman značaj za kulturnu svijest bošnjačkog naroda, komunističke vlasti u Jugoslaviji su odmah nakon Drugog svjetskog rata ovog pisca osudile na petnaestogodišnju zatvorsku kaznu a njegovo djelo prognale iz književnog kanona, dok su Bošnjaci bili osuđeni na zaborav i nestanak.