Smrt i postmortalna faza u sunnetu: Smjerodavni aspekt - Maljoki, Fadilj (Novi Muallim, 2023)
UDK: 28-42-28 Ovaj rad se bavi smjerodavnim aspektom Poslanikove zaostavštine koji se tiče smrti i postmortalne faze čovjekovog života. Rad je podijeljen na dva poglavlja. U prvom poglavlju navedene su smjernice Poslanika, a.s., u odnosu na vlastitu smrt. U ove smjernice spadaju: priprema za smrt i stalna svijest o njoj; lijepo mišljenje o Allahu prije smrti; nepriželjkivanje smrti, strpljivost u teškim situacijama i zabrana samoubistva; intenziviranje činjenja dobrih djela prije smrti, te ograničeno raspolaganje imovinom pred smrt/u smrtnoj bolesti i podmirivanje materijalnih obaveza. U drugom poglavlju analizirane su smjernice Poslanika, a.s., koje se odnose na smrt drugoga. U ovom poglavlju tretirane su sljedeće tematske cjeline: posjeta bolesnom čovjeku i smjernice koje su za istu vezane; smjernice vezane za postupanje prema čovjeku dok je na samrti i neposredno nakon smrti; oglašavanje smrti umrlog; kako prihvatiti smrt bliske osobe; obaveze prema porodici i bliskim osobama umrlog; kupanje umrlog, klanjanje dženaze i ukop; poštovanje dostojanstva umrlog čovjeka; smjernice vezane za izgled mezara, veličanje umrlih i neislamske običaje, te ostale obaveze prema umrlim osobama.