Fond Bejtul-mal Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini: dostignuća i perspektive - Purdić, Ahmed (Novi Muallim, 2023)
UDK: 061.234:28(497.6) U radu je prezentiran historijski pregled razvoja i koncepta Fonda Bejtul-mal s posebnim osvrtom na način prikupljanja i distribucije zekata i sadekatul-fitra kod muslimana u Bosni i Hercegovini u posljednjih sto godina. U njemu je ukratko izloženo šerijatskopravno utemeljenje ove prakse u okviru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i ponuđeni su odgovori na najčešće prigovore Zajednici po ovom pitanju. Također je ukazano na neke izazove i probleme koji se pojavljuju pred Islamskom zajednicom u Bosni i Hercegovini tokom prikupljanja i distribucije zekata i sadekatul-fitra. U radu se navode i najznačajniji rezultati terenskog istraživanja koje je provedeno pri obradi ovog pitanja.