Akcija kurbana u medresama Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini - Hatunić, Ahmed (Novi Muallim, 2023)
UDK: 28-5 28-538 Ovaj rad bavi se akcijom žrtvovanja kurbana za potrebe medresa Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini čiji su počeci vezani za Gazi Husrev-begovu medresu i Kurban-bajram 1961. godine. U njemu je ukratko izloženo šerijatskopravno utemeljenje akcije, uključujući pojašnjenje i definiciju pojma kurbana, kategorizaciju obaveze i njene vrijednosti te historijski tok organiziranog žrtvovanja kurbana u Bosni i Hercegovini. Redovi koji slijede sadrže odgovore na pitanja: kako je ova akcija organizirana u medresama Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i kakve su njene perspektive u budućnosti?