Odnos nacionalizma, komunitarizma i liberalizma - Sejdinović, Ervin (Novi Muallim, 2023)
UDK: 321.01:316.334:323.1] U ovom radu komparirat će se tri najveće ideologije: nacionalizam (konzervativizam), komunitarizam i liberalizam. Prvenstveno ćemo analizirati sve tri navedene ideologije kako bismo ih mogli porediti. Cilj istraživanja jeste objasniti i utvrditi obrasce odnosa navedenih ideologija. Opravdanost ovog istraživanja jeste u činjenici da ideologije općenito determiniraju političke procese. Upravo su ove tri najveće ideologije bile uzrok najvećih sukoba u ljudskoj povijesti. Blokovske podjele svijeta fomiraju se prema ideološkim opredjeljenjima. Bitno je istaknuti da su moderne ideologije nastale nakon teocentrizma srednjeg vijeka i da su pokušaj zamjene Apsoluta kao centralne kategorije. Moderna društvena i politička povijest obilježena je valovitim kretanjem i međudjelovanjem ideologija konzervativizma, komunitarizma i liberalizma. I same ove ideologije su složene odnosno imaju različite pojavne oblike. Njihova povezanost jeste u istom izvoru a to je prosvjetiteljstvo. Krajem 19. stoljeća, kao napredna ideja bila je ideja nacionalizma. Nacionalisti su smatrani društveno-političkom avangardom. Tridesetak godina kasnije, napredna ideja postaje socijalizam te se socijalisti označavaju kao napredni. Danas kao napredna ideja je ideja globalizacije a nacionalizam je nešto što je passe. Tri najveće ideologije: komunitarizam, konzervativizam i liberalizam zapravo produkuju jedne druge. Ovo istraživanje je intradisciplinarnog, sociološkog karaktera u kojem će biti zastupljeno niz metoda karakterističnih za društvena istraživanja, ali primarno analitičke metode: analize, apstrahovanja, specijalizacije i sintetičkih metoda: sinteze, specijalizacije i generalizacije. Društveni značaj istraživanja je u činjenici da ideologije oblikuju društvene procese u posljednjih skoro pet stoljeća. Dakle, bolje shvatajući ideologije, bolje ćemo razumjeti i same društvene procese.