Razumijevanje emocionalnih doživljaja učenika kroz prizmu kibernetičke psihologije - Jusić, Mersiha (Novi Muallim, 2023)
UDK: 364.632:159.922.8 Imajući u vidu dalekosežnost utjecaja digitalnih tehnologija na svakodnevnicu učenika danas i transformaciju te iste svakodnevnice u odnosu na onu prethodnih generacija, nameće se potreba i za novim pristupom njihovim emocionalnim doživljajima, koji se reflektuju i na odgojno-obrazovni proces. Jedan od tih pristupa je i pristup kibernetičke psihologije koja psihološke fenomene nastoji interpretirati kao rezultat specifične interakcije ljudi i zajednica s digitalnom tehnologijom. Stoga, članak ima za cilj da prikaže neke od najizraženijih emocionalnih iskustava i doživljaja u učionici danas, a koji se mogu dovesti u vezu sa utjecajem digitalnih tehnologija, kao što su dosada i nepažnja, strah od propuštanja, negativna slika o sebi, kibernetičko nasilje, te depresivni simptomi. U radu se raspravlja o utjecaju društvenih mreža i ranjivosti u toku normativnog procesa formiranja slike o sebi, kao i pojavu kibernetičkog nasilja i dugoročnim efektima istog. Članak je prvenstveno usmjeren na teorijsko razumijevanje navedenih pojava, ali nudi i neke praktične smjernice koje imaju za cilj da emocionalno osnaže učenike u svjetlu sve pervazivnijeg utjecaja digitalnih tehnologija. Zaključak rada ukazuje na značaj preventivnog rada s učenicima usmjerenog na jačanje svjesnosti o sebi i vlastitim emocionalnim reakcijama, te kritičkom pristupu korištenju društvenih mreža.