Islam u njemačkoj misli - Almondova važna historija značajnih divergencija - Neimarlija, Hilmo (Novi Muallim, 2023)
UDK: 1(430)(049.3) Ian Almond u djelu Historija islama u njemačkoj misli: od Leibniza do Nietzschea tematizira poglede na islam njemačkih mislilaca: Leibniza, Kanta, Herdera, Goethea, F. Schlegela, Hegela, Marxa i Nietzschea. Autor je u knjizi uvjerljivo potvrdio važnost monumentalne teme svoga djela i svoju istraživačku otvorenost za njezine poznate i manje poznate probleme i izazove. Njegova slika je zapravo slika njegovih predviđanih i neočekivanih otkrića kontradiktornih određenja njemačkih mislilaca prema islamu i muslimanima u različitim diskurzivnim formama u kojima su iskazivali antipatije i empatije, zamišljaje i sudove, ljutnje i nelagode, znanja i predrasude, priznanja i osporavanja.