Stilistička analiza sure Et-Tekvīr - Svraka, Amina (Novi Muallim, 2024)
UDK: 28-254 U ovom radu ponudili smo stilističku analizu sure Et-Tekvīr (Prestanak sjaja). Obrađujući glavne teme i motive sure analizirali smo ritam sure Et-Tekvīr, te pokušali ovu kur'ansku suru sagledati s fonetskog, semantičkog i sintaktičkog aspekta. Kontekstualna i interkontekstualna analiza ukazuje na to da sura na svojevrstan način povezuje eshatološke i antropološke fakte i utvrđuje vjerovanje u Allaha, dž.š., i Sudnji dan. Ova kur'anska sura svojim snažnim ritmom i poetskim stilom budi čovjeka, podsjećajući ga ne neizbježnost smrti.