SOCIJALNA PRAVDA IZ PERSPEKTIVE VJEROVJESNIČKOG, S.A.V.S., SUNNETA - Musić, Kenan (Novi Muallim, 2022)
UDK 28-42 Tekst analizira doktrinarnu razinu učenja islama kada se radi o konceptu pravde u društvu i ističe činjenicu da se muslimanski pogled na pravdu i društvu povijesno razlikovao shodno interpretacijama osnovnih izvora islama Kur’ana i Sunneta. Perspektiva Vjerovjesničkog Sunneta nam uveliko pokazuje autentične smjernice Objave, s obzirom da se radi o primarnom komentaru, ali nam i interpretacijski meritorno pomaže u formiranju koherentne percepcije islamskog uređenja društva i ostvarenja pravde u punom kapacitetu učenja. Reforma obrazovnog i odgojnog sistema, izgradnja odvažnih i naukom oplemenjenih ličnosti koje neće prihvatati postojeće stanja već će iz života svog Poslanika crpiti inspiraciju za bolje, pravednije i kvalitetnije odnose u društvu zasigurno će imati veliki odjek u savremenoj muslimanskoj zbilji. Jedino moralni i hrabri mogu razbiti ustaljene obrasce negativnog razmišljanja i promijeniti u nepravdi okoštale društvene realnosti – možda su najznačajnije poruke Vjerovjesničkog, s.a.v.s., Sunneta u kontekstu socijalne pravde.