Počeci organiziranog prikupljanja zekata u Bosni i Hercegovini - Duranović, Elvir (Novi Muallim, 2024)
UDK: 28-428(497.6) Od vremena trećeg pravednog halife, Osmana, r. a., islamski učenjaci imovinu na koju se daje zekat dijele na skrivenu (zlatno, srebro, trgovačka roba), koja je u ličnom vlasništvu muslimana i čiji iznos samo oni znaju, i vidljivu (stoka, poljoprivredni proizvodi i dr.), koja je svakome vidljiva. Od tog doba, država je nastavila prikupljati zekat na vidljivu imovinu, dok je emanet izvršavanja ove vjerske obaveze na skrivenu imovinu hazreti Osman, r. a., prenio na svakog muslimana koji je dužan dati zekat. Tokom osmanskog perioda i kasnije pod davanjem zekata uglavnom se podrazumijevao samo zekat na skrivenu imovinu. Oslanjajući se na objavljenu građu i izvore, autor u ovom radu skreće pažnju na stavove bošnjačke uleme, prije svih stavove Džemaludina Čauševića, koji su u periodu između dva svjetska rata rezultirali organiziranim prikupljanjem zekata na skrivenu imovinu u dobrotvorne svrhe u Bosni i Hercegovini.