Kazivanje o Jahjau, a.s., (Ivan Krstitelj) prema Kur'anu i Novom zavjetu - Gološ, Dževad (Novi Muallim, 2024)
UDK: 28-27 27-36:28 Jahja (Ivan Krstitelj), sin Zekerije (Zaharije), smatra se vjerovjesnikom u islamu i kršćanstvu, te se kao takav spominje u Kur'anu i Novom zavjetu. U oba teksta veže se za Isaa (Isusa) i njegovo djelovanje, a posebno za Isaov sami početak. U kur'anskom tekstu kazivanje o njemu je kratko. Njegovo rođenje, koje je na jedan način čudno (od oca u starosti i majke nerotkinje), predstavlja se u Kur'anu kao uvod za još nadnaravno Isaovo rođenje koje je bilo samo od majke bez oca. Kur'ansko kazivanje o Jahjau, a. s., svodi se na govor o njegovim moralnim osobinama. U predanjima također nalazimo nekoliko hadisa koji govore o njemu. Kazivanje o Jahjau, a. s., (Ivanu Krstitelju) u Novom zavjetu mnogo je opširnije i u kršćanstvu ima poseban značaj, jer se on smatra posljednjim i najvećim prorokom. On je preteča Isusa i onaj koji je nagovijestio njegov dolazak. U Novom zavjetu on je taj koji je krstio Isusa na rijeci Jordan. Novozavjetni tekst također govori o njegovom pogubljenju.