Tradicija učenja hifza u Bihaću i Cazinskoj krajini - ŠAHINOVIĆ, Rifet; REDŽIĆ, Amel (Novi Muallim, 2024)
UDK: 28-23-722-051(497.6 Bosanska Krajina) Bosanska krajina trenutno ima više od pedeset hafiza. Spomenuti broj hafiza ukazuje na to da se tradiciji hifza Kur’ana u ovom dijelu Bosne i Hercegovine poklanja velika pažnja. Krajina je i u periodu prije Drugog svjetskog rata imala veliki broj hafiza koji su radili kao imami, muderisi u krajiškim medresama ili kao muftije. U radu su predstavljene bihaćke muftije, hafizi muderisi u Bihaćkoj i Cazinskoj medresi, aktivne škole Kur’ana u Bosanskoj krajini te izazovi i perspektive učenja hifza danas. Na temelju broja živih hafiza, infrastrukture koja je na raspolaganju budućim hafizima i neumornom radu muhafiza, izveden je zaključak kako je učenje hifza u Bosanskoj krajini u današnje vrijeme na zavidnom nivou.