Stavovi Huseina Đoze o ženskom pitanju i njegov angažman na polju unapređenja položaja žena kod Bošnjaka - Ljevaković-Subašić, Sumeja (Novi Muallim, 2024)
UDK 26:316.662-055.2(497.6) Jedna od ključnih bošnjačkih ličnosti koja je obilježila period islamskog preporoda u Bosni i Hercegovini u drugoj polovini 20. stoljeća bio je Husein-ef. Đozo. U svojim radovima tematizirao je brojna pitanja koja su tretirali istaknuti učenjaci islamskog reformizma poput Muhammeda 'Abduhua, Rešida Ridāa i Mahmuda Šaltuta čije ideje i tumačenja islama je podržavao i u svojim radovima promovirao. Njegova djela u segmentima koji tretiraju pitanje žena predstavljaju odjek tokova kojim se svojevremeno kretao koncept islamske obnove u muslimanskim društvima, a naročito u Egiptu. Tome je, svakako, značajno doprinijelo njegovo studiranje na Pravnom fakultetu Univerziteta El-Azhar u periodu 1934-1939. godine. U ovom radu bit će analizirani stavovi i fetve Huseina Đoze o ženskim pitanjima uz usporedbu njegovih stavova sa stavovima islamskih reformista i bošnjačke uleme koja je onovremeno djelovala. Također, u radu će biti analiziran angažman Huseina Đoze u Islamskoj zajednici na polju unapređenja položaja žena kod Bošnjaka.