Tajib-ef. Balta – portret imama u Varešu u XX stoljeću - Dautović, Ferid (Novi Muallim, 2024)
UDK 929 Balta T. Autor u ovom radu predstavlja biografiju vrijednog vareškog imama Tajib-ef. Balte koji je gotovo cijeli radni vijek proveo u džematu Budoželje, općina Vareš, gdje se zajedno s porodicom i skrasio. Na osnovu neobjavljene građe iz arhiva Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu, autor portretira vjersko-prosvjetno djelovanje Tajib-ef. Balte koji je od najviših organa Islamske zajednice pohvaljivan za svoj misijski rad.