Teravih-imami na području Vareša - Muftić, Azmir (Novi Muallim, 2024)
UDK 28-725:929 Stoljećima se islamski vjerski život u manjim i od gradskih centara udaljenim naseljima u kojima nije bilo stalnih imama intenzivirao tokom mjeseca ramazana, kada su u ova naselja dolazili teravih-imami. Do izgradnje prvih mekteba, mesdžida ili džamija, teravih-namaz klanjao se u porodičnim kućama, nerijetko u kućama samih teravih-imama ako su oni bili iz tog sela. Prije ili nakon klanjanja teravije imami su držali predavanja prenoseći na taj način osnovna znanja o islamu Bošnjacima u ruralnim krajevima. Autor u ovom radu na osnovu arhivske građe Medžlisa Islamske zajednice Vareš i metodom intervjua predstavlja teravih-imame s područja Vareša tokom XX stoljeća. Prije navođenja kraćih biografija teravih-imama, autor se bavi organiziranjem klanjanja teravih-namaza prije i poslije Drugog svjetskog rata kada je komunistička vlast imala potpunu kontrolu nad svim segmentima vjerskog života Bošnjaka, pa i nad klanjanjem teravih-namaza.