Doprinos Himzo-ef. Čelenke izgradnji džemata Šerići - Husejnović, Safet (Novi Muallim, 2024)
UDK 929 Čelenka H. Himzo-ef. Čelenka je jedan od najznačajnijih boraca za islam i zaštitu muslimana na području Zenice. Hrabri, dobroćudni i krajnje požrtvovani imam, zamjenik muhtara i komandanta Muslimanske milicije za vrijeme II svjetskog rata, rukovodilac mladomuslimanskog pokreta u svom kraju i dugogodišnji zatočenik u kazamatima komunističke strahovlade. Himzo-ef. je bio autoritet kojeg karakterišu vizija, pouzdanje, organizacione sposobnosti, efikasnost, taktičnost, mudrost, povjerenje, postupnost u radu, interakcija s ljudima, posebno s mještanima Šerića u kojim je djelovao i živio. Himzo-ef. je svojom blagošću, strpljivošću, darežljivošću, empatijom, altruizmom i upornošću osvajao srca i duše polaznika. On je u potpunosti sagorijevao u predanosti na vjerskoj pouci i u radu s džematlijama. Cilj rada je da na osnovu dostupne literature i arhivske građe osvijetlimo životni put i djelovanje ovog vrijednog imama i muallima.