Znanje alima je svjetlost koja stalno obasjava, nevezano za vrijeme i mjesto: Intervju s reisul-ulemom Husein-ef. Kavazovićem - Tahirović, Senada (Novi Muallim, 2025)
UDK: 28-725:37(047.53) 376.7:28-725 U razgovoru povodom objavljivanja 100. broja časopisa Novi muallim, reisul-ulema dr. Husein Kavazović ističe ulogu Novog muallima u očuvanju islamske misli, doprinosu savremenom obrazovanju i povezivanju s globalnim intelektualnim tokovima. Osvrće se i na reformu obrazovnih institucija Islamske zajednice, prilagođavanje programâ potrebama modernog društva, te specifične izazove muslimanske dijaspore, poput očuvanja identiteta i borbe protiv islamofobije. Posebno ističe važnost kritičkog promišljanja tradicije i neprekinutog intelektualnog usavršavanja.