KA IZGRADNJI PRAVEDNOG DRUŠTVA: Islamska zajednica u BiH – korektivno-savjetodavni i aktivni učesnik u socijalnim programima - Kaljanac, Dženan (Novi Muallim, 2022)
UDK 364:28-78(497.6) U ovom radu predstavili smo definiciju pravde i društvene pravde, te tretirali ulogu Islamske zajednice u socijalnim aktivnostima u Bosni i Hercegovini. Rad Islamske zajednice BiH u socijalnim aktivnostima odvija se na dva plana: korektivno-savjetodavni i direktni (direktno učešće u socijalnim programima). Kad su u pitanju socijalne aktivnosti kroz korektivno-savjetodavno učešće Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini sistemski djeluje na društvo i društvene probleme na način da konstantno ukazuje na opasnosti koje su produkt izražene socijalne nepravde unutar savremenog bh. društva. Islamska zajednica shodno mogućnostima društvenog utjecaja i djelovanja preporučuje pravedno postupanje shodno islamskim učenjima, te na taj način vrši određeni pritisak na javnost i institucije koje su zadužene za brigu o socijalno ugroženim kategorijama. Poseban utjecaj vrši se putem konkretnih uputstava koja se daju službenicima i uposlenicima IZ u BiH u kojima Rijaset IZ u BiH skreće posebnu pažnju na brigu za jetime, šehidske porodice, porodice bez hranitelja, na stare i bolesne, na invalide i na muhadžire koji se još nisu vratili na svoja ognjišta i ističe da su vjernici dužni gajiti duh saradnje i međusobne brige. Kada je riječ o direktnom učešću Islamske zajednice u socijalnim programima evidentno je da Islamska zajednica direktnom pomoći djeluje tamo gdje su instrumenti vlasti zakazali i pruža materijalnu pomoć socijalno ugroženim kategorijama društva. Ona organizira i pomaže aktivnosti kojima se poboljšavaju materijalni uvjeti života onih građana BiH koji pripadaju socijalno ugroženim kategorijama. Summary In this article we presented definitions of justice and social justice and discussed the role of the Islamic Community in welfare activities in BiH. The engagement of the Islamic Community in this field is twofold: counselling and corrective on the one hand and direct (directly taking part in welfare programmes) on the other. Counselling and corrective role of the Islamic Community implies systematic activity in the society through constant pointing to social problems and issues and dangers caused by growing social injustice in contemporary BiH society. The Islamic Community within its capacity of social influence recommends justice as it is recommended by the Islamic teachings, thus exercising a kind of a pressure upon public and institutions in charge for the care of the poor categories in the society. This especially by means of concrete instructions given to officials and employees of the Islamic Community in BiH, wherein the Riyasat of the IC of BiH emphasises the care for orphans, shaheeds’ families, families without an income provider, old, sick, handicapped, displaced – promoting thus religious obligation for cooperation and care for each other. The Islamic Community also provides direct aid to socially deprived categories whenever the official instruments responsible for this kind of care fails or are insufficient. In this sense, apart from financial donations it also organizes activities that help to improve financial and living conditions of those BiH citizens considered to be socially – endangered categories.