SOCIJALNA BRIGA I ZAŠTITA U ISLAMU - Spahić, Mustafa (Novi Muallim, 2022)
UDK 28-23 28-254 U ovom radu raspravlja se teza o socijalnoj brizi i zaštiti unutar učenja islama. Kroz definiranje pojmova svojine, raspodjeli javnih dobara, ekonomije i ekonomije bazirane na islamskim principima autor nudi uvid u modele i mogućnosti koje bi mogle pomoći u rješavanju rastućih problema socijalne nejednakosti na globalnom nivou, ali i u svakoj lokalnoj muslimanskoj zajednici. Autor zaključuje da je zbog stava Muhammeda, a.s., da su ljudi ortaci u tri stvari: vodi, vatri (struji) i pašnjacima, Muhammed, a.s., želio veću jednakost u društvu, i da je zbog moralnih, socijalnih i političkih razloga tražio preraspodjelu dohotka – u ime Boga, te da je njegova intervencija protiv negativnih efekata slobodnog tržišta, posebno monopola i nezbrinutih suština Islama.