Osobenost znanja i spoznaje u islamskoj tradiciji - Patković, Eniz (Novi Muallim, 2025)
UDK: 28-23.254 Predmet ovog teorijskog deskriptivnog istraživanja bila je osobenost znanja i spoznaje u islamskoj tradiciji. Korištena je metoda teorijske analize u tretiranju konsultiranih relevantnih izvora utemeljenih na Kur'anu i sunnetu. Znanje i spoznaja u islamskoj tradiciji objašnjeni su kroz izdvojene ključne varijable: znanje i spoznaja, spoznaja i spoznavalac, stjecanje znanja, korist znanja, granice i dometi znanja. Izveden je zaključak kako se tamo gdje je stala objašnjavajuća i spoznajna moć nauke, nastavila i nastavlja spoznaja i saznajna moć vjere, a koja po islamskom učenju nudi odgovore na ključna filozofska pitanja.