Akademik Mehmed Begović – čovjek aristokratskog uma - Durmišević, Enes (Novi Muallim, 2025)
UDK: 929 Begović M. Na početku rada autor ukratko govori o aktivnostima akademika Mehmeda Begovića, ne samo u polju šerijatskog prava, nego i u društvenom životu, kao veoma angažiranog intelektualca, što je rezultiralo članstvom u tadašnjim domaćim i međunarodnim naučnim asocijacijama. U središnjem dijelu rada autor tematizira reformatorsku poziciju akademika Begovića, posebno na polju prava muslimanki. Posljednji dio rada posvećen je nekim zanimljivim crticama iz života Mehmeda Begovića koje otkrivaju njegovu plemenitu ćud i ljudskost.