Religioznost mladih Z generacije - Sulejmanović, Dijana (Novi Muallim, 2025)
UDK: 28-42:159.95-053.6 Predmet ovog rada je religioznost mladih Z generacije. Cilj istraživanja bio je da se ispitaju različiti aspekti religioznosti kod ove populacije te da se, na temelju dobivenih podataka, bolje razumije uloga religioznosti u životima mladih ljudi, kao i uloga religijskih uvjerenja u oblikovanju njihovog vrijednosnog sistema. Istraživanje je provedeno na uzorku od 150 ispitanika starosti od 18 do 28 godina, od čega je bilo 94 ispitanika ženskog, a 56 ispitanika muškog spola. Primijenjeni su istraživački instrumenti: Kratka skala religioznosti, Upitnik emocionalne kompetentnosti, Rosenbergova skala samopoštovanja te Varijabla religijske samoidentifikacije, a od istraživačkih metoda korišteni su: metod teorijske analize, deskriptivno-analitički servej metod i metod korelacije. Rezultati istraživanja su pokazali da mlade pripadnike Z generacije karakteriziraju specifični obrasci religioznosti, koji se odlikuju vrlo visokim stepenom religioznosti, uz visok stepen emocionalne kompetentnosti i samopoštovanja. S druge strane, sociodemografske karakteristike ispitanika (poput spola, dobi i stepena samoiskazane religioznosti) značajno ne utiču na razlike u religioznosti, emocionalnoj kompetentnosti i samopoštovanju. Analiza ispitivanih aspekata religioznosti omogućava bolje razumijevanje religioznih trendova i transformacija unutar savremenog društva, ali i potencijalnih implikacija za religijske zajednice, kao i za buduće generacije.