Duhovna dimenzija islamske tradicionalne umjetnosti tazhiba Osvrt na Mushaf Fadil-paše Šerifovića - Pandžić, Selma (Novi Muallim, 2025)
UDK 28-23:091.3=411.21"17" 929 Šerifović F. Tehnika iluminacije, tazhiba, odražava ljubav prema učenju i knjigama. Iluminatori su morali razumjeti djelo kako bi ga na ispravan način oslikali i ukrasili, a preciznost i vještina se postizala teškim trudom i radom. Sklonost ka lijepom, ljubav smještena u ljudskom biću i njegovoj prirodi potiču od Uzvišenog Boga. Kur'an je kroz vijekove prepisivan i ukrašavan, iluminiran. Oni koji se bave ukrašavanjem Kur'ana često smatraju da je iluminacija jedan vid iskazivanja njihove pobožnosti. Sve ono što se očituje u islamskoj umjetnosti simbol je cjelokupnog postojanja. Umjetnost je stvaranje lijepog, koje ljudski osjećaji i razmišljanje mogu percipirati i razumjeti. Umjetnik na tom putu punom uspona i padova stiže do Božije blizine i stvara umjetničko djelo koje je trajno povezano s Bogom. Autorica u ovom članku predstavlja kratak pregled razvoja i značaja iluminacije s posebnim osvrtom na ukrasne motive iluminiranog Mushafa Fadil-paše Šerifovića koji se nalazi u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu.