Bejan kao govor: Istraživanje tefsira - Bugari, Sulejman (Novi Muallim, 2025)
UDK 28-23-254: 81'373.6]: 159.964.3 Autor je u radu istražio riječi bejan – al-bayān (البيان) u značenju govor kroz tefsir ajeta عَلَّمَهُ الْبَيَانَ Uči ga govoru (Er-Rahmān, 4) metodama tefsira i kvalitativnom metodologijom analize sadržaja. Istraživanje ima za polazište odgovor na pitanja: Kakva je vrsta govora bejan? Koji su uvjeti za ostvarenje govora kao bejana? Navedeni su najčešći hadisi Muhammeda, a.s., koji upućuju na slojevitost termina bejan u značenju govor, potom etimologija i terminološka upotreba ovog termina. Predstavljeno je značenje termina bejan kroz dvadeset tefsira. Rezultati pokazuju da se bejan odnosi na “znanje svih stvariˮ, “znanje o dozvoljenom i nedozvoljenomˮ te “objašnjavajući i razjašnjavajući govorˮ, “smisaon govorˮ, “govor koji upućuje smisluˮ, “nadahnut govorˮ i “govor koji se treba ostvaritiˮ. U kontekstu moderne potrage za smislom, rezultati pokazuju da bejan ima “logoterapijsku uloguˮ.