Džamija – simbol muslimanskog identiteta - Smailagić, Sumeja (Novi Muallim, 2025)
UDK 726.2(=163.43)(497.11 Sandžak) U ovom radu autorica tematizira džamiju kao višeslojni arhitektonski fenomen koji integrira komunikacijske, simboličke i funkcionalne aspekte s posebnim fokusom na islamsku arhitektonsku baštinu Sandžaka. Od ranih formi, u periodu Poslanika do savremenih izraza, džamija ostaje ključna tačka očuvanja duhovnog, kulturnog i identitetskog kontinuiteta muslimana. Rad posebno akcentira tri značajne džamije Sandžaka: Arap-džamiju, Altun-alem džamiju i Sultan Valide džamiju u Sjenici. Među njima, Altun-alem džamija u Novom Pazaru zauzima posebno mjesto, ne samo zbog izuzetne osmanske arhitekture i kulturno-historijske vrijednosti, već i zbog toga što je u njenom haremu ukopan sandžački muftija rahmetli Muamer-ef. Zukorlić, što dodatno pojačava njen simbolički značaj među Bošnjacima muslimanima u Sandžaku, dijaspori i širem regionu. Time ova džamija postaje i mjesto kolektivnog pamćenja i identitetske potvrde.