Islamski odgoj kao sredstvo društvene reforme - Atanović, Hasudin (Novi Muallim, 2025)
UDK 28-42 28-47 Rad istražuje ulogu islamskog odgoja u suočavanju sa savremenim društvenim izazovima poput moralnog relativizma, identitetske krize i društvene polarizacije. Autor polazi od teze da istinska društvena promjena započinje unutrašnjom preobrazbom pojedinca. Islamski odgoj se tako ne svodi na prenošenje religijskog znanja, već postaje sredstvo oblikovanja moralne svijesti i kolektivne odgovornosti. U fokusu rada su tri temeljna principa islamske antropologije: fitra kao prirođena dispozicija prema dobru, sloboda izbora kao pretpostavka moralne autonomije, te odgovornost kao cilj odgoja. Kroz analizu uloge porodice, džamije i obrazovnih institucija, razmatra se kako islamski odgoj može jačati društvenu koheziju i spriječiti devijacije u ponašanju. Rad se oslanja na klasične i savremene autore te predlaže reinterpretaciju islamskih vrijednosti unutar pluralnih društava. Zaključno, ističe se potencijal islamskog odgoja kao stabilizirajućeg i transformativnog faktora u izgradnji pravednijeg i inkluzivnijeg društva.