Šerijatskopravni status putovanja muslimanke bez mahrema s posebnim osvrtom na hadž - Kanurić, Hakija (Novi Muallim, 2025)
UDK 28-74 28-57-443.5-055.2 Autentična predanja od Allahovog Poslanika, a.s., potvrđuju propis da muslimanku na putovanju treba pratiti mahrem – osoba s kojom joj je trajno zabranjeno stupiti u brak – ili njen muž. Ovaj rad ima za cilj da, primjenom komparativne i analitičke metode, prikaže i kritički obradi stavove klasičnih islamskih pravnika četiri priznata mezheba o putovanju muslimanke bez mahrema, s posebnim osvrtom na putovanje radi obavljanja hadža. U tekstu se jasno ukazuje na pitanja u vezi s kojima postoji jednoglasno mišljenje učenjaka, ali i na ona u vezi s kojima su zabilježena različita tumačenja i pristupi. Posebna pažnja posvećena je savremenim okolnostima u kojima se ovo pitanje javlja, s obzirom na to da su moderni oblici prijevoza značajno unaprijedili sigurnost, brzinu i komfor putovanja u odnosu na historijski kontekst u kojem su klasični propisi formulirani. U radu se stoga donosi pregled mišljenja savremenih islamskih učenjaka po ovom pitanju i analiziraju njihovi argumenti u svjetlu savremenih uvjeta. Na temelju provedene analize, u radu se daju zaključci i formuliraju preporuke koje mogu poslužiti kao smjernice za tumačenje i praktičnu primjenu ovog pitanja u kontekstu savremenog života muslimana.