ILMIJJA ĆE UVIJEK BITI UZ IMAME, A IMAMI UZ SVOJ NAROD: TO JE NAŠ ZAVJET, NAŠA SNAGA I NAŠ POGLED U BUDUĆNOST: Nijaz-ef. Duzan, predsjednik Udruženja ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini - Subašić, Elvedin; Duzan, Nijaz (Novi Muallim, 2025)
Udruženje ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini od svog osnivanja ima misiju da bude podrška imamima i njihovim porodicama, posebno onima koji djeluju u složenijim okolnostima. Novoizabrani predsjednik Udruženja Nijaz-ef. Duzan, imam u Kotor-Varoši, ističe da imami, bez obzira na to gdje djeluju, nose isti emanet i zaslužuju jednaku pažnju, poštovanje i podršku. Posebno naglašava važnost očuvanja dostojanstva imamskog poziva i afirmiranja njihove misije u savremenom društvenom kontekstu. Kao prioritet svog djelovanja predsjednik Duzan navodi unapređenje normativnog okvira i jačanje edukativnih kapaciteta Ilmijje, očuvanje profesionalnog i socijalnog statusa imama, te snažnije afirmiranje njihovog rada kroz različite projekte. Poseban akcent stavlja na jačanje veza s imamima u dijaspori, prepoznavanje njihovih izazova i uključivanje u rad Udruženja.