Islamsko pravo nakon ukidanja hilafeta: Od centralizacije ka decentralizaciji - Purdić, Ahmed; Ćeman, Senad (Novi Muallim, 2026)
UDK 28-74: 348:[342.1/.2“1924“ 28-7-9 Rad se bavi transformacijom islamske pravne misli nakon ukidanja hilafeta 1924. godine. U prvom dijelu daje se historijski pregled nestanka centralnog autoriteta i posljedica po pravnu referentnost (merdžiijje). Potom se analizira interakcija islamskog prava s globalnim procesima – kolonijalizmom, nacionalnim i islamskim pokretima te globalizacijom – uz poseban osvrt na ulogu međunarodnih akademija i vijeća za fetve. Posebna pažnja posvećena je bosanskohercegovačkom kontekstu i ulozi Islamske zajednice u očuvanju hanefijskog pravnog naslijeđa i njegovoj prilagodbi savremenom društvu. U završnom dijelu rad razmatra ključnu dilemu islamske pravne misli: Na koji način muslimani mogu pristupati fikhskim pitanjima u vremenu bez hilafeta, oslanjajući se na kolektivni idžtihad, interdisciplinarnu saradnju i uvažavanje različitih konteksta?