Ahad hadis između neupitnosti i pretpostavke – Metodološke razlike između klasičnih pravaca - Demir, Emir (Novi Muallim, 2026)
UDK 28-426 28-725-4/-5 Hadis predstavlja jedan od temeljnih izvora islamskog prava, ali varijacije u stepenu argumentiranja njime izazivaju metodološke i spoznajno-teorijske dileme, naročito u oblasti akaida. Ova studija istražuje status ahad hadisa u okviru islamske metodologije dokazivanja, s fokusom na razlike u pristupu među glavnim klasičnim pravcima. Također, kao najčešće prenošena vrsta hadisa izaziva najviše rasprava zbog svoje spekulativne prirode. U ovom radu se povezuju stavovi različitih pravaca s konceptima neupitnosti i vjerovatnosti u pogledu njihove pouzdanosti, kao što se upoređuje ahad hadis s Kur'anom, te prikazuje kako se taj odnos reflektira na pitanja islamskog akaida i pravne propise. Predstavljen je i model klasifikacije vjerovatnoće pouzdanosti, koji doprinosi preciznijem i uravnoteženijem shvatanju ove tematike.