Novine Preporod: 55 godina vjerodostojnosti - Subašić, Elvedin (Novi Muallim, 2026)
UDK 28(050)”1970/2025” U septembru 2025. godine navršeno je 55 godina od pokretanja Islamskih informativnih novina Preporod. Prvo izdanje ovog lista objavljeno je u Sarajevu 15. septembra 1970. godine, što odgovara 14. redžebu 1390. hidžretske godine. Od početnog izdanja sa svega dvanaest stranica, Preporod se tokom decenija razvio u ugledan bosanskohercegovački štampani medij, danas prepoznatljiv po opsegu većem od šezdeset stranica i statusu snažnog medijskog simbola Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Osim svoje osnovne informativne funkcije, kroz vijesti, komentare, analize, prevode i razgovore, Preporod je u periodu socijalističke Jugoslavije imao i znatno širi društveni domet. List je poticao i artikulirao džematske inicijative koje su vremenom prerasle u važan činilac društvenih procesa i promjena. Takva uloga nije prošla nezapaženo kod tadašnjih državnih struktura, koje su nastojale ostvariti utjecaj na uređivačke smjernice lista. Nakon raspada Jugoslavije, Preporod se profilirao kao ključni medij Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, zadržavajući kontinuitet izlaženja u petnaestodnevnom ritmu. Tekst povodom 55. godišnjice donosi identifikaciju ključnih oblasti kojima se Preporod bavi, te razmatra njegovo mjesto i značaj u savremenom bosanskohercegovačkom medijskom ambijentu.