O UZROCIMA “DOGAĐANJA NARODA” - Spahić, Mustafa (Novi Muallim, 2022)
UDK 330.342.14:316.4 28-67:316.334.3 U ovom radu raspravlja se teza privatnoj svojini, koja udružena s ljudskim zabludama je, prema svim socijalistima utopistima osnovni izvor nemira, sukoba i nesreća među ljudima. Pitanje privatne svojine, nije tek jedno od pitanja koja se tiču čovjeka, društva ili zajednice, to je s obzirom na odnose koji iz rješenje tog pitanja proističu, jedno od najvažnijih pitanja. Načini reguliranja pitanja privatne svojine direktno pokazuje definiciju čovjekove slobode i odgovornosti. (Ne)rješavanje izazova koji sa sobom nosi ovo pitanje, autor predstavlja u okviru tri modela. Prvi čistog komunizma koji negira i ukida privatno vlasništvo. Drugi je model čistog kapitalizma koji apsolutizira privatno vlasništvo i na taj način obogaćuje manjinu i osiromašuje većinu te imućne vodi u pohlepu, gramzivost, sebičnost, individualizam i egoizam, a siromašne u očaj, beznađe, zavist, ljubomoru, nasilje i teror. I treći model je relativnog i titularnog, a ne apsolutnog vlasništva, kakav se proklamira islamskim učenjem. Ovaj model treba da osigura svojinu svih ljudi koji je stječu na dozvoljen način, a glavni cilj je, kada je Islam u pitanju, da svojina i materijalna dobra postanu dostupna i na korist svih ljudi.