REAKCIJA PREDSTAVNIKA ISLAMSKE ZAJEDNICE U JEDNOM DIJELU BH. ŠTAMPE NA SARAJEVSKI ATENTAT - Subašić, Elvedin (Novi Muallim, 2022)
UDK 28-1:323.285(497.6 Sarajevo)¨1914¨(05) Rad skreće pažnju na odnos predstavnika Islamske zajednice prema atentatu na austrougarskog nadvojvodu Franza Ferdinanda 1914. godine na osnovu pisanja jednog dijela tadašnje bosanskohercegovačke štampe. Povjesničar Husnija Kamberović se osvrnuo na pisanje jednog dijela štampe o ubistvu Ferdinanda uopćeno te indirektno ukazao i na odnos Islamske zajednice prema ovom događaju. Međutim, nije objavljen rad koji podrobnije analizira reakciju Islamske zajednice na Atentat. Zbog značajne ograničenosti pristupa arhivi Islamske zajednice iz 1914. godinu, odlučili smo se za iščitavanje jednog dijela bosanskohercegovačke štampe, tačnije službenog Sarajevskog lista, kojeg istraživači koje spominjemo u ovom radu koriste za interpretiranje tadašnjeg stanja, te listova muslimanske provenijencije, odnosno listova Vakat i zvaničnog glasila Islamske zajednice Jeni Misbah. Iako nije primarni cilj, u radu se spominje i reakcija bošnjačkog naroda na atentat, samo kako bi se u određenoj mjeri opisalo raspoloženje naroda kojem je Islamska zajednica krovna vjerska institucija. Shodno ranijim radovima istraživača ovog perioda, a u svrhu razlikovanja naroda/konfesija, odlučili smo se za upotrebu termina “Bošnjak”. Pri citiranju ostali smo dosljedni pravilima tadašnje štampe.