PRIMJENA ZAKONA O ZABRANI NOŠENJA ZARA I FEREDŽE U BIH: ISTRAŽIVAČKA BILJEŠKA - Karčić, Fikret (Novi Muallim, 2022)
Ovo istraživanje se bavi mjerama koje je poduzimala komunistička vlast u Bosni i Hercegovini nakon Drugog svjetskog rata kako bi eliminisala tradicionalnu odjecć muslimanskih žena. Politička agitacija protiv zara i feredže počela je 1947. ali nije bila uspješna. Zbog toga su vlasti odlučile da usvoje zakon koji zabranjuje ovu vrstu odjeće. Zakon je usvojila Narodna skupština Narodne republike Bosne i Hercegovine 28. septembra 1950. Bilo je predvieđno da se zakon implementira do 4. novembra 1950. Da bi se prikazalo kako je ovaj zakon izraz volje naroda, režim je pokrenuo političku akciju za ukidanje zara prije isteka roka za sprovođenje zakona. Korištene su različite strategije: politička agitacija - posebno žena koje su skinule zar i nekih imama, politički pritisci na porodice pa čak i odbijanje usluživanja pokrivenih žena u prodavnicama i javnim ustanovama. Međutim, politička akcija nije prošla glatko. Na kraju je zar nestao s bosanskih ulica prije 4. novembra 1950. Zabilježeni su manji incidenti vezani za osobe koje su se protivile zakonu. Međutim, zbog nedostupnosti podataka nemoguće je dati puni prikaz suprotstavljanja ovom zakonu.