MEKTEPSKA NASTAVA - OD IDEJE DO REALIZACIJE - Đulović, Mensud (Novi Muallim, 2022)
Mektepska nastava – od ideje do realizacije je rad koji ima za cilj da skrene pažnju na stvarne probleme mektepske nastave. Oni otežavaju rad muallima u mektebu i umanjuju njegovu efikasnost, a samim time i njegovu važnost. U radu su problematizirana tri ključna problema mektepske nastave: preopširnost gradiva, neredovnost polaznika i neadekvatna valorizacija rada djece i muallima u mektebu. Za ove dileme su ponueđna i neka moguća rješenja, a sve s ciljem da se ova pitanja počnu adekvatno rješavati i da se na njih dadnu adekvatni odgovori. Mektepska nastava, kao zaseban odgojno- obrazovni sistem Islamske zajednice, zavređuje puno više pažnje nego li joj se posvećuje.