IZUČAVANJE ARAPSKOG PISMA U PROCESU MEKTEPSKE NASTAVE - PRAKTIČNI SAVJETI - Duranović, Elvir (Novi Muallim, 2022)
Jedan od ciljeva Nastavnog plana i programa za mektepsku nastavu jeste osposobljavanje polaznika mekteba da mogu samostalno ispravno čitati Kur’an. Predviđeno je da se sufara izučava u četvrtom razredu mekteba. Pri realizaciji ovog nastavnog sadržaja muallimi se susreću s različitim izazovima i problemima, od izbora odgovarajuće sufare do metodologije nastave. U ovom radu problematizira se pitanje izbora mektepske godine za početak izučavanja kur’anskog pisma, a zatim se muallimima nudi kraći prikaz tri popularne sufare i niz praktičnih savjeta za poučavanje kur’anskom pismu.