HADIS U KULTURI OBILJEŽAVANJA ZNAČAJNIH VJERSKIH DATUMA I DOGAĐAJA BOŠNJAKA - Gobeljić, Mustafa (Novi Muallim, 2022)
Islam nije samo vjera, obredi ili skup moralnih normi; islam jest jednako cjelokupan ljudski život, svi njegovi usponi i padovi, njegova obzorja duhovnog i materijalnog. Islam je paradigma, model, kompatibilan sa zahtjevima svakog vremena i na svakom životnom prostoru. Stoga se islam ne samo vjeruje, on se živi. Na tragu ovakvog razumijevanja naše vjere, mi možemo govoriti o islamu kao podlozi, paradigmi, u našem ukupnom duhovnom, kulturnom i tradicijskom obrascu življenja. Hadis je jedan od dva osnovna izvora islama, i otuda ga ima u svim aspektima našeg kulturnog ospoljenja i djelovanja. Tako hadisku pradigmu prepoznajemo u kulturi stanovanja Bošnjaka, u kulturi njegovanja lične higijene, kulturi odijevanja, ishrane itd. Kada je riječ o utjecaju hadisa, ili hadiskim tragovima u kulturi obilježavanja značajnih vjerskih datuma i događaja Bošnjaka, onda se oni nahode u svim segmentima ove kulturne forme našeg življenja: obilježavanju mubarek noći, mevluda, početka nove hidžretske godine, bajrama itd. Jednom riječju, hadis je, kao drugi izvor naše vjere, trajno opečatio ukupni život našeg čovjeka.