PRISUTNOST I DEFINISANJE CILJA MAJČINOG ODGOJA U BOŠNJAČKOJ PORODICI - Zukić, Melisa (Novi Muallim, 2022)
Rad razmatra odgoj kao pedagošku i antropološku kategoriju obilježenu jasno definiranim ciljem koji se želi postići. Autentični odgoj pripada kulturi i iz nje proizilazi označavajući njegovanje ljudske duše u mediju određene kulture uz razvijanje smisla za vrijednost i osjećanje vrijednosti. Cilj majčinog odgoja je na razini društvenih vrijednosti zajednice na kojima počiva kultura, a autentični majčin odgoj u bošnjačkoj porodici izlijeva temeljne vrijednosne komponente kulture Bošnjaka, obilježene korisnim znanjem i korisnošću na ovom i budućem svijetu uz vrhovni odgojni cilj „Izvesti dijete na pravi put“ sa jasnom odgojnom namjerom/intencijom u okviru temeljnih vrijednosnih komponenti islamske tradicije Bošnjaka koje vode do tog cilja. Proveli smo akcijsko istraživanje za potrebe ovog rada obuhvativši 260 majki iz bošnjačkih porodica kojima je bilo postavljeno otvoreno pitanje o tome šta je cilj koji žele postići odgajajući svoju djecu. Interesovala nas je prisutnost/odsutnost deniranog odgojnog cilja i kako ga majke opisuju/deniraju, pretpostavljajući da majčin odgoj nije slučajan te da je usmjeren ka jasno deniranom cilju. Istraživanje pokazuje da aktuelna generacija majki iz bošnjačkih porodica u većini ima jasno predstavljen cilj odgoja, te se pri tome naglašava samoaktualizacija denirana kao odgajanje kojim se želi postići poštenje, moral i obrazovanje kao preduvjet uspjeha u životu da dijete bude „neko i nešto u životu“). Majčin odgoj u bošnjačkoj porodici kojim se izlijevaju temeljne vrijednosne komponente kulture Bošnjaka, obilježen je, kako i ovo akcijsko istraživanje prikazuje, majčinom odgojnom težnjom/ciljem ka postizanju korisnog znanja i korisnošću na ovom i budućem svijetu za dijete koje odgaja.