ZNAČAJ POPISA STANOVNIŠTVA 2013. GODINE U BIH ZA BOŠNJAKE I ISLAMSKU ZAJEDNICU - Spahić, Mustafa (Novi Muallim, 2017)
Popis stanovništva ima svoje korijene u drevnim religijskim tradicijama. Popis stanovništva u drevnim i klasičnim razdobljima u religijskim zajednicama i religijskoj praksi predstvaljao je religijski čin. U modernom svijetu popis stanovništva predstavlja u prvom redu politički i ekonomskostatistički čin na temelju kojeg se dolazi do politickih, ekonomskih i znanstvenih parametara i pokazatelja planiranja ukupnog razvoja jednog društva i države. U Bosni i Hercegovini, zbog specifičnih povijesnih procesa, događaja i napetosti, zbog velikosrpskog i velikohrvatskog osporavanja autohtonog i samosvojnog narodnosnog identiteta Bošnjacima, popis stanovništva u modernoj povijesti naše zemlje i našeg naroda uvijek je bio, odnosno, značio više od utvrđivanja podataka na temelju kojih se planira samo privredni i ekonomski razvoj. U povoljnijoj povijesnoj konstelaciji, ali pod različitim političkim, ideološkim i medijskim pritiscima na Bošnjake, održat će se i popis stanovništva u BiH 2013. godine. U tesktu se iznose neki naučni, historijski, politički, državotvorni i strateški razlozi, argumenti i pogledi o tome zašto je ovaj popis značajan za Bosnu i Hercegovinu, za Bošnjake i za Islamsku zajednicu.