BOŠNJACI I RAZUMIJEVANJE POJMOVA NACIONALNI, NARODNI/ETNIČKI I RELIGIJSKI U POPISU STANOVNIŠTVA U BIH 2013. GODINE - Sultanović, Adis; Genjga, Abdusamed; Avdić, Beisa; Hrustanović, Emir; Husić, Ismail (Novi Muallim, 2017)
U ovom radu, koji se temelji na savremenim metodama istraživanja, postavlja se generalna hipoteza da većina Bošnjaka ne razlikuju pojmove nacionalne, narodne/etničke i religijske pripadnosti o kojoj će se izjašnjavati na popisu stanovništva BiH 2013. godine i ostale podhipoteze. U radu je predstavljena teorijska elaboracija problema, predstavljene su metode, tehnike, postupci i instrumenti istraživanja, provedena je anketa na uzorku i predstavljena je deskriptivna analiza ankete. Prikupljeni podaci pokazuju da i dalje vlada nepoznavanje, neinformiranost kada su u pitanju pojmovi nacionalnog, etničkog i religijskog i to kod skoro 1/3 ispitanika ankete.