ISLAM I KONSTRUKCIJA NACIONALNOG IDENTITETA MEĐU MUSLIMANSKIM NACIJAMA - Jusić, Muhamed (Novi Muallim, 2017)
Islam u centralnim dijelovima muslimanskog svijeta nije igrao ključnu ulogu u definisanju nacionalne pripadnosti. Iako su muslimanska društva tradicionalno bila religiozna i iako je islam bio alfa i omega društvenih tokova, možda baš zbog historijskog nasljeđa i islamskog učenja kojeg autor u ovom radu analizira, savremena arapska nacija se nije obazirala na vjersku pripadnost kao ključni faktor u diferenciranju nacija. Nasuprot tome, na periferiji muslimanskog svijeta je situacija često bila drugačija i upravo su islam i vjerska pripadnost igrali ključnu ulogu u definisanju i konstrukciji nacionalnog identiteta brojnih muslimanskih naroda, među kojima je i Pakistan o cijem procesu izgradnje nacije se ovdje posebno govori.