BOŠNJACI I BOSNA: Malo ogledanje na temu: ime, jezik i pismo, domovina, država - Maglajlić, Munib (Novi Muallim, 2017)
U ovom ogledu autor obrađuje ključne tačke slučaja- Bošnjaci, naroda kojem je zbog specifičnih povijesnih procesa, složenog i dramatičnog političkog stanja na prijelomu iz 19. u 20. stoljeće osporavan identitet. U tekstu se iznose uzroci i procesi koji su odredili udaljavanje od ali i povratak osporavanom historijskom narodnom imenu. U ovom ogledu se donosi i kratak pregled činjenica vezanih za jezik i pismo Bošnjaka, prije svega o današnjem problematiziranju naziva bosanski za maternji jezik Bošnjaka te odnos bosanskog jezika prema hrvatskom i srpskom u Bosni i šire. Takođe ovaj ogled kratko obrađuje i pitanje domovine te države Bošnjaka, od najranijeg državno-pravnog okvira u kojem su Bošnjaci živjeli do moderne države BiH u kojoj danas žive.