KOMPENZACIJA (KEFFARET كَفَّارَةٌ ) - Karić, Enes (Novi Muallim, 2017)
U ovom radu se predstavljaju značenja i oblici važnog kur'anskog principa iskupljenja, ispaštanja, kompenzacije tj. kefareta. U predstavljanju autor nam donosi uvide u kur'anski tekst, tradiciju Božijeg Poslanika, klasične jezikoslovne komentare Kur’ana, te specijalističke rječnike arapskog jezika koji se tiču kefareta. Iz napomena o kefaretu vidljivo je da Kur’an često ohrabruje u ljudima osobnu odgovornost u vršenju dobrih djela. Kefaret je kao kur'anski princip u islamskoj tradiciji, pobožnosti i vjerničkoj kulturi postao važna institucija. Islamsko obredoslovlje obiluje mnoštvom alternativa, a krajnji kriterij valjanosti tih alternativa je promoviranje dobrih djela.